Sidor

9 oktober 2011

Pyssel: Hur man bygger ett eget ljusbord

Jag har länge velat lära mig att animera med teckningar, och vill man lära sig det underlättar det om man har ett ljusbord (alltså en glasskiva med en lampa under så att man ser igenom papper som man lägger ovanpå skivan). 

Dock är ljusbord inte gratis och jag kom fram till att det vore bättre att göra ett eget. Hur svårt kan det vara liksom? Inte särskilt. Här berättar jag hur jag byggde mitt ljusbord:

1. Rita hur du vill ha bordet. Jag ville ha ett bärbart så att jag kan flytta det vart jag nu vill ha det. Det är en simpel träram med en glasskiva fastskruvad på. Ramen ligger sedan stadigt på en träställning som ser ut så här; (hehe gjorde en "kopia" på paint...)
2. Jag använde mig av detta:

3 x 15 cm träplanka (3,5 cm bred)         
3 x 45 cm träplanka (5-6 cm bred)
1 x 65 cm träplanka (5-6 cm bred)        Sammanlagt: 140 kr (K-Rauta)

Glasskiva ('Kludd' från Ikea, 45x65 cm)          149 kr
LED-lampa                                                           250 kr
      
Diverse verktyg (såg, skruvdragare, trälim och sandpapper)         ? kr (hade redan hemma)

Total kostnad av bord: 539 kr

3. Såga ut delarna och beräkna ut hur stor vinkel du vill ha på glasskivan. Såga därefter ut de stående träbitarnas sneda del (alltså mot vilken glasskivan kommer att ligga mot).

4. Limma och spika samman ställningen för sig och ramen för sig. Fäst glasskivan på ramen enligt 'Kludd's beskrivning. När allt känns stadigt lägger du på glasskivan och sätter spikar på de liggande plankorna som den vilar mot så att skivan inte glider iväg.

5. Fäst din lampa (i mitt fall två LED-rör) under glasskivan. Tänd och beskåda ditt färdiga bord!

1 kommentar: